INDIKATIVNO.com

Zanimljivi i Neobični Fudbalski Rekordi

Fudbal je sport bogat istorijom i zanimljivim rekordima koji često izlaze iz okvira uobičajenog. Dva takva rekorda su najbrži hat-trick i najduža fudbalska utakmica. Ovi fudbalski rekordi ne samo da su impresivni već i dodaju posebnu draž fudbalskoj igri, pokazujući kako neočekivani momenti mogu postati dio istorije.

Najbrži hat-trick

  • Sadio Mane: Sadio Mane, senegalski napadač, drži rekord za najbrži hat-trick u istoriji Premier lige. Mane je postigao tri gola za samo 2 minuta i 56 sekundi igrajući za Southampton protiv Aston Ville 16. maja 2015. godine. Ovaj rekord je posebno impresivan jer je postignut u jednoj od najkonkurentnijih liga na svijetu. Mane je pokazao izvanrednu brzinu, preciznost i sposobnost da iskoristi svaku priliku koja mu se pruži.
  • Tommy Ross: Još jedan zapažen rekord drži Tommy Ross, škotski fudbaler, koji je postigao hat-trick za samo 90 sekundi u utakmici za Ross County protiv Nairn Countyja 1964. godine. Iako ovaj rekord nije zvanično priznat od strane Guinnessove knjige rekorda, ostaje legenda među ljubiteljima fudbala zbog svoje brzine i efikasnosti.

Najduža fudbalska utakmica

  • AS Adema protiv SO l’Emyrne: Najduža fudbalska utakmica zabilježena je u okviru Madagaskarske lige 2002. godine između timova AS Adema i SO l’Emyrne. Utakmica je trajala nevjerovatnih 3.684 minuta, odnosno 61 sat i 44 minuta, i završena je rezultatom 149-0 u korist AS Adema. Ovaj neobičan rezultat postignut je zbog protesta igrača SO l’Emyrne protiv sudijske odluke, pri čemu su namjerno postizali autogolove.
  • Gloucester City protiv Chippenham Town: Druga zanimljiva utakmica bila je između Gloucester Cityja i Chippenham Towna u Engleskoj, koja je trajala ukupno 35 sati. Ova utakmica, igrana 1945. godine, prikupljala je sredstva za lokalne dobrotvorne organizacije. Igrači su se smjenjivali kako bi mogli da odmore, a utakmica je privukla pažnju zbog svog humanitarnog karaktera i trajanja.
Sviđa vam se post, podijelite na omiljenim mrežama:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *